Morgon i Bergslagen

Morgon i Bergslagen

onsdag 19 februari 2014

Trendbrott

Trenden på mitt stigande lpk-värde sedan sommaren bryts, skönt! Det känns bra, hoppas det håller i sig!


Lena Svenssons forskargrupp vid Lunds universitet studerar på molekylär nivå hur vita blodkroppar fäster och förflyttar sig (migrerar) i vävnader. På sikt hoppas forskarna att deras studier kan leda till nya behandlingsstrategier för sjukdomar där det föreligger en störd migrering av celler, som vid exempelvis autoimmuna sjukdomar och cancersjukdomar.

Videon visar T celler från humant blod som migrerar på en yta bestående av ICAM-1, liganden till integrinet LFA-1. T cellerna rör sig slumpmäsigt med hjälp av att LFA-1 binder in till ICAM-1 och därmed uppstår en signal till cytoskelettet att omstrukturera sig. Cellerna är filmade genom att använda sig av ett mikroskop med en inkubator och bilder är tagna med en kamera var 15s i 20 min , som är sen monterade ihop till en film (Time-Lapse mikroskopering). En normal T cell migrerar ca 16-20uM/min. Läs också om Lena Svenssons forskning i artikeln "Visualisering av vita blodkroppars rörelse"
Källa: Lena M Svensson, Lunds universitet

2 kommentarer:

 1. Va bra, tar du ngn medicin eller finns det ngn annan förklaring till trendbrottet ? för min del så har jag fått en beh för snart två veckor sedan, denna gång också med en starkare dos utöver dom vanliga, känner mig väldigt orkeslös just nu, skall få en liknande omgång den 5 mars igen samt genomgå en magnetröntgen samma dag.
  Inget besked än om en stamcells transplantation, skall få en utförlig information om detta av specialister på Sahlgrenska men inget datum fastställt än.

  Kennet

  SvaraRadera
 2. Mediciner tar jag inga men kanske mina dagliga promenader gör nytta.
  Jag hoppas du blir bättre, att kämpa mot orkeslöshet är svårt men att försöka röra sig något varje dag kan hjälpa. Min filosofi har alltid varit att försöka hur motigt det än är.
  Lycka till med dina fortsatta behandlingar till ett friskare liv.

  SvaraRadera