Morgon i Bergslagen

Morgon i Bergslagen

måndag 30 januari 2012

Vintersol och vargspår

Idag känner jag av min KLL lite mer än vanligt, lymfnoderna svullnar upp och tröttheten är påtaglig. Kanske det är något virus på gång igen, man blir mycket lätt påverkad av virus typ vanlig förkylning.
Men det är ingen ide att sitta hemma och känna efter, jag gav mig iväg ut i skogarna norr om Gränshyttan och hade sällskap av min grannes hund, labben Tilda.

Åkte upp mot Rösjön på oplogad väg, tur man har 4-hjulsdrift. Ställde bilen vid Holmsjön och gick upp mot Krampenberget. Skogen är avverkad och jag gick i traktorspåren uppför branten. Hällmarkskogen är sparad längst upp på berget och det var dit vi skulle. Tilda sprang med lätthet upp och ner för branterna medan jag flåsade och kämpade mig uppför. Gick 50 m sen vila osv. tills jag nådde toppen.
Strax före toppen på berget reagerade Tilda kraftigt på något och hon drog iväg utom synhåll. Det var då jag fick se vargspåren och försökte kalla in hunden, utan resultat. Blev tvungen att ryta till på skarpen så hon hörde mig och kom då tillbaka så jag kunde koppla henne. Vargspåren var färska och han (troligtvis en hanne, stora tassavtryck) hade försökt sig på rådjursjakt länger ner i bergsbranten men hade inte lyckats den här gången. Nästa gång får nog Tilda finna sig i att vara kopplad.

Den 30 januari, vargspår norr om Gränshyttan. 

Igår 29/1 åkte jag upp till Långvattnet i Kloten och det första jag fick syn på nere vid sjön efter den oplogad vägen var vargspår. Denna varg tillhör Klotenreviret. De spår jag såg idag tillhör Ulriksbergsreviret.
Det går mot vår i skogarna, vargen och lodjuren brunstar i slutet av februari och en bit i in mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar